Napelem rendszerek

Mi a fő különbség az egyes napelemes rendszerek közt?

A napelemes rendszerek közti differencia a közvetlenül fel nem használt energiában rejlik. Lehetőségünk van arra, hogy az egyelőre használatlan energiát egy akkumulátorban tároljuk akár későbbi felhasználás céljából, de emellett dönthetünk úgy, hogy a keletkezett, ám nem hasznosított energiát visszatermeljük a villamos energia hálózatba.

Hálózatra tápláló napelemes rendszer

Működés: A közvetlenül fel nem használt energiát a rendszer visszatáplálja az elektromos hálózatba, így akár mi kapunk pénzt a szolgáltatótól az áramtermelésért. Az általunk termelt zöld energiát a szolgáltató köteles olyan áron “megvenni”, mint amennyiért az elektromos áramot adja.

Jellemzői: A megoldás feltétele, hogy legyen a közelben elérhető villamosenergia hálózat. Csak szabványos, ellenőrzött invertereken keresztül táplálhatunk áramot a hálózatba. A szolgáltató a plusz áramot megveszi tőlünk, ha pedig épp nincs elég napsütés az áramigényünk kitermeléséhez, akkor a hálózatról “kölcsönözhetünk” áramot. A szolgáltatókkal jelenleg évente lehet elszámolni.

Szigetüzemű napelemes rendszer

Működés: A közvetlenül fel nem használt energiát a rendszer saját akkumulátorunkban tárolja későbbi felhasználásra. Ez a megoldás nem táplál vissza áramot a villamosenergia hálózatba, csak az akkumulátorba.

Jellemzői: Ehhez a megoldáshoz nem szükséges a közelben lévő villamosenergia hálózat, a rendszer teljesen saját és önfenntartó. Igaz, a megtermelt plusz energiát nem veszi meg az áramszolgáltató, viszont áramkimaradás esetén sem maradunk elektromos energia nélkül (az akkuban tárolt energia erejéig).

Hibrid napelemes rendszerek

Működés: Ezek a megoldások a két rendszert egyesítik. AZ akkumulátor kapacitásának erejéig az akkumulátorban tárolják az energiát, míg az azon felül megtermelt áramot a hálózatba táplálják vissza.

Jellemzői: Ez a megoldás önmagában rejti mindkét rendszer előnyeit: későbbre tárolt energiánk áramkimaradás esetén is felhasználható, és a felesleges energiát pedig megveszi az áramszolgáltató. Természetesen ehhez a rendszerhez is szükséges, hogy legyen a közelben elérhető villamosenergia hálózat.

SZERETNE TÖBBET TUDNI A NAPELEMES RENDSZEREK MŰKÖDÉSÉRŐL, TELEPÍTÉSÉRŐL ÉS ÁRAIRÓL?

Hálózatra tápláló napelem rendszerek részletesen

Napelemes rendszerünk elektromos energiát termel. Ezt az energiát valahova el kell vezetni. Az általunk használt fogyasztók – tv, hűtő, olajsütő, számítógép – nem pont akkor és nem pont annyi energiát igényelnek mint amennyit a napelemek termelnek. Ez lenne az igazi, de sajnos ez nem megoldható. Ezért a ma általánosan használt módszer az, hogy a helyi szolgáltató rendszerébe “kitápláljuk” a felesleget. Azaz amit mi nem használunk el, azt átveszi tőlünk az áramszolgáltató, s ezt később a részünkre visszaadja.

A megoldásnak két része van: műszaki és anyagi.

Műszaki oldalról közelítve rögtön szembesülünk egy problémával: a napelem egyenáramot termel, de a hálózati áram váltóáram. Szükségünk van tehát egy készülékre ami váltóárammá alakítja a napelemektől érkező áramot. Ez az un. inverter. Nem lehet akármilyet felrakni, mert az átalakításnak nagyon sokmindennek meg kell felelni, ezért a helyi szolgáltató közzéteszi, hogy melyek az általa elfogadott inverterek. A telepítés előtt el kell dönti, hogy az általunk elgondolt rendszerhez melyik illeszkedik a legjobban. Szerencsére ma már elég széles palettáról válogathatunk. A szükséges műszaki dokumentáció összeállítása előtt engedélyt kell kérni, ugyanis a rendszer nagyságát nem választhatjuk akármekkorára. A maximális méretet a technikai adottságok alapján a szolgáltató fogja meghatározni.

Anyagi oldala szerencsére jóval egyszerűbb: az újonnan felszerelt mérők mérik az általunk elhasznált és a rendszerbe visszatermelt mennyiséget is. A kettő egyenlege határozza meg, hogy mennyit kell fizetni, általában éves elszámolással. HA többet termeltünk, mint amennyit fogyasztottunk számlát kell kiállítanunk (nekünk fizetnek!!).

Szigetüzemű napelem redszerek részletesen

Ha nincs a közelben hálózati áram, s nem akarunk nagyfogyasztókat üzemeltetni, egy elfogadható árú konstrukció lehet a szigetüzemű napelemes rendszer.

Ebben az esetben a napelemek által termelt energia egy töltőberendezésbe kerül, ami akkumulátorokat tölt. Az elektromos berendezésekből ilyenkor célszerű 12-24V-al működőket választani, ugyanis az áram átalakítása mindíg veszteséggel jár. Azokat a fogyasztóket amik igénylik a normál hálózati feszültséget inverterek látják el a megfelelő árammal.

Ennél a rendszernél már nem a napelem, hanem az energiát tároló akkumulátorok jelentik a legnagyobb költséget.

Szeretne tiszta és gazdaságos energiára áttérni, de kérdése van?

Vegye fel a kapcsolatot tanácsadónkkal és kérjen ingyenes konzultációt az alábbi űrlapon, vagy további elérhetőségeinken.